“El principal paper de les famílies a l’esport escolar és el d’acompanyar els infants, aplaudir i animar”

Monte Vinyals entrevista Prat Actiu

Aquest 2018 Prat Actiu !celebrem el nostre desè aniversari. És per això que us explicarem les experiències amb persones que han treballat amb nosaltres i que han format part del projecte vital de Prat Actiu.

Avui la protagonista és Montse Viñals, una mare implicada amb el lleure dels seus fills des de l’AMPA de l’escola Bernat Metge. Allà hi va entrar fa més de quinze anys, i va ser una de les artífexs per a que el Bernat Metge fos el primer centre en confiar en Prat Actiu!. Amb ella, parlem del lleure infantil, de la implicació de les famílies i de molts altres aspectes de l’actualitat.

  • Com et vas implicar amb l’AMPA del Bernat Metge?

Tot va començar l’any 2000, quan el meu fill va començar a l’escola a P3. Des del principi em vaig implicar amb l’AMPA i amb les activitats extraescolars del centre. Crec que és bàsic que els infants estiguin contents participant d’allò que els hi agrada. Si un infant no està a gust, l’activitat no funcionarà. Per això crec que és bàsic estar implicats amb les AMPAs.

  • I aquí, a l’AMPA del Bernat Metge va ser quan vas conèixer Prat Actiu!?

Aquí va ser on vaig conèixer al Pere Guijarro. Ell era un monitor de futbol a les extraescolars del Bernat Metge. Vivia les activitats amb vocació i passió, tot i que també eren la seva feina. De seguida vam començar a treballar en la mateixa línia i ens enteníem a la perfecció. Al final, teníem la mateixa manera d’entendre el lleure. Poc després, va entrar en vigor el canvi legal respecte als monitors dels infants i és quan passa de ser d’una cosa més vocacional a una feina, en el sentit més estricte de la paraula.

  • I llavors apareix, Prat Actiu?

Havíem de buscar una empresa que fes una feina adaptada a les nostres necessitats esportives i de lleure, i dins del marc legal. En aquell moment, s’havia de muntar Prat Actiu!. Jo deia, Pere va, ara és el moment d’apostar per una empresa que encaixi amb la manera de treballar de les AMPAs, i que a més integri monitors amb l’escola. Si fem la festa de Fi de Curs, allà són els monitors i monitores de Prat Actiu. I el Pere va crear Prat Actiu. El Bernat Metge va ser el primer centre que va apostar per aquesta empresa per a la gestió de les activitats extraescolars. Sabíem que amb Prat Actiu! els nostres infants estarien molt a gust i s’educarien en uns valors també en el seu temps d’oci escolar.

  • Un dels fets més destacats de les activitats extraescolars és la revifada de la lliga escolar de futbol sala. Com us impliqueu les AMPAs en tot aquest moviment?

S’havia de tornar a omplir els patis de les escoles amb el futbol sala escolar. Tornar a aquelles rivalitats sanes entre escoles, com la del Bernat Metge amb el Jacint Verdaguer. I apostem per un futbol sala escolar basat en el respecte, en la inclusió i amb la diversió. Triar Prat Actiu! és una garantia tant per l’ensenyament com per la seguretat dels infants i tranquil·litat de les famílies. La bona relació entre AMPAs del municipi va donar que fins i tot realitzem les colònies de futbol sala alguns anys.

I a nivell personal, recordo que cada divendres estàvem al col·legi preparats per passar l’escombra i la mopa a la pista de futbol sala, col·locar les xarxes, marcar els perímetres de banquetes, delimitar la part de les famílies…

  • Ara que ho menciones, quin paper juguen les famílies a les lligues escolars de futbol sala?

El principal paper de les famílies és el d’acompanyar els infants, aplaudir i animar. És un esport on tothom ha de jugar, en igualtat. No hem d’oblidar que són nens i nenes jugant contra altres nens i nenes, i que per a molts d’ells és el millor moment de la setmana.

No permetem que els pares i mares es converteixin en “hooligans” que insulten o que fomenten una competitivitat que acaba fent mal al propi fill o filla.

Ah! I tampoc ens oblidem del respecte cap als àrbitres. Allò de criticar una decisió arbitral no ha d’anar amb els pares ni amb els jugadors. No ens hi va la vida en un partit de futbol sala escolar. I això també és aplicable als monitors i monitores. Jo aturaria els partits quan la diferència de gols fos de cinc tants o més.

  • Per tant, els valors són fonamentals en aquesta tasca

I tant! Els valors d’empresa que pot tenir Prat Actiu! Encaixen perfectament amb els de la nostra escola i també amb moltes altres. Respecte, formació…

  • I no oblidem que els infants també han evolucionat. Ara, per exemple, viuen enganxats al mòbil…

Ara viuen molt influenciats per imatges o gestos de Messi o de Cristiano. I per això crec que és important que s’aposti per la formació general de monitors i que després es pugui aplicar als infants.

  • Fins i tot tu mateixa has pres la decisió de formar-te com educadora del lleure..

Sí! Vaig apuntar-me al curs de monitora de lleure que organitzava Prat Actiu el desembre perquè considerava bàsic poder formar-me en aquest àmbit. Iniciatives com aquesta són molt bones per totes aquelles persones que es dediquen al lleure. Ara faré les pràctiques al Centre de Can Rigol.

  • Recomanaries Prat Actiu a d’altres AMPAs?

Sempre! Sense cap mena de dubte. Pel que jo sé, segueix tenint, 10 anys després, infants pels infants i pel bé comú, amb carinyo i valors. Generen confiança, proximitat i solució de problemes. Si està Prat Actiu, estic tranquil·la.

Prat Actiu! va més enllà de l’esport. És una relació directa entre famílies i monitors.

  • Esperem que t’involucris en els actes del nostre desè aniversari…

M’implicaré tot el que faci falta, en tot allò que em demaneu. Aqui seré. Com sempre dic: Prat Actiu Forever!